Google’un Haziran Pixel Güncellemesi: Gemini AI Daha Ucuz Telefonlarda

Google’un Pixel cihazları için sunduğu son özellik güncellemesi, yapay zeka teknolojisini daha ucuz telefonlarda kullanmak isteyenler, telefonlarını sürekli kaybedenler ve fotoğraf çekiminde daha fazla kontrol isteyenler için büyük bir yenilik sunuyor.

Bugünden itibaren yayılmaya başlayan en son güncelleme, Pixel 8 Pro sahiplerine zaten sunulan mobil uyumlu Gemini Nano modelini Pixel 8 ve Pixel 8A telefonlarında da bir seçenek olarak sunacak. Apple, platformları için bir dizi yeni yapay zeka özelliği duyurdu ancak Google’ın ilk duyurusunu geri çekmesine benzer şekilde, Apple da Apple Intelligence’ı en son iPhone 15 Pro sahipleri ile sınırladı.

Ancak, bu biraz daha düşük özellikli cihazlarda, bu özelliği etkinleştirmek için geliştirici seçeneklerine girmeniz gerekecek. Made by Google podcast’inde yapılan bir röportajda, Google Cihazlar ve Hizmetler Yazılımı başkan yardımcısı Seang Chau, bu seçeneği “kullanıcı deneyimine olası etkileri” anlayan kişiler için sınırlama olarak tanımladı. Bu, Summarize in Recorder ve Smart Reply gibi özellikleri çalıştırmak için daha az belleğe sahip bir cihazda yapay zeka modelini çalıştırmanın potansiyel etkilerini ifade ediyor.

Eğer bir Pixel 8 Pro veya geliştirici ayarlarında Gemini Nano etkinleştirilmiş diğer cihazlardan birini kullanıyorsanız, kaydedilen konuşmaların “daha ayrıntılı, indirilebilir özetlerine” de erişim sağlayabileceksiniz. Bu güncelleme setindeki diğer özellikler arasında, telefonunuz kapalıyken veya bataryası bitmişken bile telefonunuzu bulmanızı sağlayan Find My Device güncellemesi ve telefonunuzun arayüzünü daha büyük bir ekranda görmek istediğinizde USB-C jakı üzerinden Display Port çıkış desteği yer alıyor.

Bazı özellikler daha eski ve ucuz Pixel telefonlara da ulaşıyor, örneğin çağrı kaydında ters telefon numarası araması yapmayı kolaylaştıran yeni bir kısayol. Bu, Pixel Fold’da ve Pixel 6 ve daha yeni telefonlarda mevcut olacak.

Pixel 6 ve daha yeni cihazlarda ve Pixel Fold’da, HDR Plus’ta bir fotoğraftaki “en iyi anı” tanımlama desteği bulunuyor. Ancak, fotoğraf çekerken hangi kamera lensini kullanmak istediğinizi manuel olarak seçme yeteneğinden yararlanmak için daha pahalı bir Pixel’e ihtiyacınız olacak, bu özellik Pixel Fold’un yanı sıra Pixel 6, 7 ve 8 telefonlarının Pro versiyonlarına uygulanacak.