TikTok, Diğer Platformlardan Yüklenen Yapay Zeka İçeriklerini Otomatik Olarak Etiketliyor
TikTok, bazı diğer platformlardan yüklenen yapay zeka (YK) tarafından üretilmiş içerikleri (YKYİ) otomatik olarak etiketlemeye başladı. Sosyal medya platformu, bu adımı İçerik Kaynağı ve Doğruluğu Koalisyonu (C2PA) ile iş birliği yaparak ve bu grubun İçerik Kimlik Bilgileri teknolojisini uygulayarak gerçekleştirdiğini duyurdu.
Şirketin Perşembe günü (9 Mayıs) yayınladığı basın açıklamasında, “Yapay zeka, inanılmaz yaratıcı fırsatlar sunuyor ancak izleyiciler içeriğin YK tarafından üretildiğini bilmezlerse kafa karışıklığına veya yanıltıcı bilgilere yol açabilir. Etiketleme, bu bağlamı açık hale getiriyor – bu yüzden TikTok AI efektleri ile yapılan YKYİ’yi etiketliyoruz ve yaratıcıların bir yılı aşkın süredir gerçekçi YKYİ’yi etiketlemelerini istiyoruz” denildi.
İçerik Kimlik Bilgileri’nin uygulanmasıyla TikTok, içeriğe eklenen teknolojinin meta verilerini okuyarak YKYİ’yi anında tanıyabilir ve etiketleyebilir. Bu yetenek şu anda görüntüler ve videolar üzerinde devreye sokulmuş durumda ve yakında yalnızca ses içeriklerine de genişletilecek.
Önümüzdeki aylarda TikTok, platformunda üretilen içeriklere de İçerik Kimlik Bilgileri eklemeye başlayacak. Bu, herkesin C2PA’nın Doğrulama aracını kullanarak YKYİ’yi tanımlamasına yardımcı olacak ve İçerik Kimlik Bilgilerini benimseyen diğer platformların bu içeriği otomatik olarak etiketlemesine olanak tanıyacak.
Ayrıca, TikTok Perşembe günü YKYİ ve çevrimiçi yanlış bilgilendirmeye yönelik yeni medya okuryazarlığı kaynaklarını başlattığını da açıkladı. TikTok tarafından MediaWise ve Witness’tan alınan yönlendirmelerle geliştirilen bu kaynaklar, YK etiketlemesi ve YKYİ hakkında farkındalığı artırmayı amaçlayan videoları içerecek ve TikTok araçlarının içeriği nasıl daha iyi bağlamladırabileceğini açıklayacak.
“Yapay zeka geliştikçe, zararlı YKYİ ile mücadele etmek için proaktif tespit modellerimizi geliştirmeye, uzmanlarla danışmaya ve ortak çözümler üzerinde meslektaşlarımızla iş birliği yapmaya devam ediyoruz” diye ekledi TikTok.
C2PA, içeriğin kaynağını ve kökenini belgelemek için teknik standartlar oluşturmak amacıyla Adobe, Arm, Intel, Microsoft, Truepic ve diğer şirketler tarafından kuruldu. Grup, generatif YK’nın yetenekleri ilerledikçe ve giderek daha gerçekçi ve YK tarafından üretildiği tanımlanması zorlaşan görüntüler ve medyalar ürettiği bir dönemde başlatıldı.